top of page

Ballonvaren als sport???

Is ballonvaren een sport? Als je in de zomer een mooie ballon over ziet komen, denk je helemaal niet aan sport. Het is ontspanning, toerisme, vermaak.... Toch kun je ook met een luchtballon wedstrijden doen en dat is nog niet zo makkelijk.

Een ballon kun je namelijk alleen sturen door gebruik te maken van verschillende luchtlagen. Dus de verschillende opdrachten probeer je zo precies mogelijk uit te voeren door gebruik te maken van verschillende windrichtingen op verschillende hoogtes in de lucht. Door te dalen of te stijgen (door je ballon te verwarmen of te koelen door warme lucht te laten ontsnappen) kun je een andere luchtlaag opzoeken en daardoor je ballon van richting laten veranderen.

Ballonvaren, dus ook wedstrijdvaren, kan alleen in de eerste uren en de laatste uren van de dag. Dat is dus meestal heel vroeg 's ochtends en laat in de middag / avond. Tijdens de Europees Kampioenschap in September is er voor de ballonvaardsters en crew rond 5.00 uur in de ochtend en rond 17.00 uur in de middag een briefing.

Een kampioenschap bestaat altijd uit meerdere vaarten in meerdere aaneensluitende dagen, een week lang vroeg op en laat naar bed dus.

Tijdens de briefings krijgen de teams te horen welke opdrachten ze in de komende vaart zo goed mogelijk uit moeten gaan voeren. Ook krijg je de laatste meteo-informatie. Samen met het team wordt bekeken wat de beste tactiek is voor de komende vaart.

In een vaart kun je meerdere opdrachten moeten uitvoeren. Welke opdrachten je moet doen staat op een tasksheet (opdrachtenvel). De opdrachten kun je in volgorde of niet in volgorde uit moeten voeren. Soms zijn er eindtijden voor een opdracht vastgesteld.

Een formule 1 wedstrijd win je niet met een touringcar, bij ballonwedstrijden zou je hetzelfde kunnen zeggen.

De ballonnen die tijdens wedstrijden gebruikt worden zijn kleiner dan ballonnen die je in de zomer in de lucht ziet hangen. Er kunnen vaak maar 1 of 2 mensen in mee. Ook zijn ze wat meer druppelvormig. De grootte en de vorm maken dat deze ballonnen wat sneller reageren op warmte en kou en dus sneller kunnen stijgen of dalen. Ze worden daarom vaak ook 'racer' genoemd.

Meer informatie over de verschillende soorten opdrachten in een volgende post!


join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page